Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Nagykanizsa épített értékeinek gyarapítása és védelme

 

Az egyesület 1987-től 2020-ig az összegyűjtött adományokból, támogatásokból több, mint 250 millió Ft-ot fordított a helyi műemlékek helyreállítására, megóvására. Emellett több új alkotással is gyarapította a város közterületeit. 

 

1990

Deák tér: Országzászló és Turul szobor

Az Országzászló és a Turul szobor a Nagykanizsai Városvédő Egyesületnek köszönhetően újúlt meg 1990-ben.

A szobrot Istók János alkotásának gondolták soikan, de Tarnóczky Attila helkytörténész ezt írta róla Hol, mi? Kanizsai házak és lakói című adatbázidábsn: "az alkotás 1900-ban született, alkotója pedig Holló. Minden bizonnyal az időszak neves szobrásza, Holló Barnabás (1865-1917). ... Holló fel nem állított turulja a művész halála után kerülhetett Istók birtokába, műtermébe és várta a nagykanizsai elképzelés megszületését." (Bővebben a tér történetébe ágyazva: holmi.nagykar.hu)

Üléseztek a városvédők (Marton Györgyi cikke a Kanizsa 1990. február 2-i számában  a tervekről)
A Nagykanizsai Városvédő Egyesület 1990. január 22-én tartotta ülését. Az elnököt, Lovrencsics Lajost, a Hitelbank igazgatóját telefonon arról kérdeztük, hogy mi foglalkoztatja leginkább a város közvéleményét, melyek a Városvédő Egyesület fő tennivalói a közeljövében.
- Elöljáróban szeretném elmondani, hogy közel száz fő tisztelt meg bennünket megjelenésével, s tizenhatan mondták el véleményüket - mondja az elnök. Hosszas előkészítő munka előzi meg a Deák tér rekonstrukcióját. A terveket közszemlére tettük. Sok javaslat is érkezett, amelyek módosításokat tartalmaznak. A tér új burkolatának kialakításában még nem sikerült döntést hoznunk. Sokakat foglalkoztat a turul-madár sorsa is. A Dunántúli Kőolajipari Gépgyár vállalta, hogy ingyen helyreállítják, és a talapzathoz, szinten térítés nélkül elkészítik a koronás címert. Tehát már csak a végleges koncepció kiviteli terveit kell elkészíteni, s a munkákat megrendelni. Bízom abban, hogy pünkösdre elkészülünk vele. Természetesen felvetődött a Szabadság tér átalakításának kérése is. Úgy ítélem meg, hogy ennek eldöntése egyelőre nem a városvédők feladata. Felvetődött a Sétakertben lévő, úgynevezett „húszas" szobor régi helyére történő visszahelyezése is, de ez ügyben sem született döntés.
Végezetül szeretném elmondani, hogy minden, a város érdekében érkező javaslatot szívesen látunk, de közösen kell gondolkodni azok megvalósításának pénzügyi feltételeiről - zárja Lovrencsics Lajos a rövid beszámolót. Marton Györgyi cikke az avatásról (Kanizsa 1990. május 11.):

Egyedülálló összefogás a múlt újjáálmodására

Visszaszáll a turulmadár

Ha az Égiek és a Hivatal is úgy akarják, 1990. Pünkösd vasárnapján a Deák tér nyugati oldalára visszaszáll a turulmadár, Istók János 190 cm széles, 130 cm magas, 235 kilogrammos bronz alkotása. 1933. június 4-én terjesztette ki először a szárnyát, és vigyázta az országzászlót, míg az ötvenes évek torz politikája el nem távolította helyéről. - 1985-ben alakult a városvédő egyesület, tele reményekkel, lelkesedéssel, hogy ápolja a hagyományokat, összefogja a város akaratát s hogy a közös gondolkodás segítségével újraálmodja a múltat - idézi a kezdeteket Lovrencsics Lajos, a Magyar Hitelbank Rt igazgatója, a Városvédő Egyesület elnöke. - Nagyon sokan segítettek jótanácsokkal, fényképekkel, önmaguk munkájának felajánlásával, pénzük adományozásával, örülve, hogy valami végre elkezdődött. Összekapcsolódott a lánc, amelyet széttéptek.
- A turulmadár sorsa is így vetődött fel?
- Igen. Az emlékmű egykor elkerült a helyéről, de az emberi becsület és a szeretet -- a tilalom ellenére - megőrizte, homok és szénhalmaz alá dugta.
Gréger Sándor és munkatársai, a DKG dolgozói oroszlánrészt vállaltak a helyreállításban. Szerencsére, a gyár vezetése is mindent elkövetett, hogy ne csak a turulmadár, az Országzászló-rúd és a címer is elkészülhessen eredeti szépségében. A tervezésben résztvevő FORMA Kisszövetkezet és Jankovics Tibor építész-tervező mérnök is jelesre vizsgázott. A rekonstrukciós terv megvalósítása azonban hosszabb időt vesz igénybe, szinkronban a postai, villanyhálózati és a csatornázási munkálatokkal.
- Ez azt jelenti, hogy a tér csak részben nyeri el eredeti formáját?
- Igen. A legfontosabb azonban - a turulmadár és az országzászló - helyreállításra kerül. Három és fél méteres márványburkolatú posztamensen áll majd, mögötte az országzászlót tartó rúd. A mintegy 120 négyzetméteres emlékműterületet kockakővel burkolják, kiemelve az úttestből és a gyalogátkelőből.
A közúti forgalom oldalán tizenhat darab öntöttvas oszlop védi az emlékművet a forgalomtól. A posztamens díszkivilágítást kap. A téren lévő szobor és a zöldrészek is megújulnak. Az északi és a déli gyalogjárdák és az úttest új burkolatot kapnak. Ezzel lezárul a munkálatok első szakasza.
- Később mi kerül megvalósításra?
- A taxilejárat felújítása, az aszfalt kiváltása kockakővel, a járdák téglaszegélyének beépítése, a kavicsos sétányok téglaburkolattal való fedése, végül a teljes díszkivilágítás megteremtese, melyben a bank és a templom külön megvilágítást kap. - Mindez remekül hangzik, de honnan a pénz? - A teljes rekonstrukció 30- 40 millió forintba kerülne. Erre sem az Egyesületnek, sem a városnak nincs fedezete, s ilyen nagyságrendű támogatást a lakosságtól sem remélhetünk. Éppen ezért az anyagi eszközök előteremtését is szakaszolva oldjuk meg.

Városuknak csodálatos múltja van, de elevenné kell tenni, hogy a jelen gazdagodhasson, hogy jövőnket megalapozhassuk. Az alkotó ember, ha az alkotásra lehetőséget kap, a körülötte élők szeretetét és megbecsülését is élvezheti. Ha tevekenységünkkel a közösség örömét keressük, akkor meggyőződésem, hogy 1990. június 3-án Pünkösd vasárnapján, a megszépült Deák tér felavatásakor igazi örömmel idézhetjük a Szózat szavait.

Hazádnak rendületlenül,
Légy híve, ó magyar;
Bölcsőd az s majdan sírod is,
Mely ápol s eltakar."

 

1991

Lovrencsics Lajos, az egyesület alapító elnöke 1991-ben így szólt a tervekről a Kanizsa újságban, 1991. július 25-én: "A már átadásra került Széchenyi-mellszobron túlmenően tárgyalások folynak a Szomolányi-féle saroképület kupolájának nyugati és északi oldalán elhelyezni kívánt köztársasági és városi címerek elkészítése
tárgyában. A címerek színes tűzzománc és nemesfém bevonattal készülnének, több mint egymillió forintért. ... Foglalkozunk a nem restaurálható Török-kút múzeumba való
vitelével, illetve hiteles másolatának
későbbi elkészíttetésével; az Inkey-kápolna tetőkupolájának felújításával és
a Vár-kapu tervezési, kivitelezési feltételeinek megteremtésével is"

Széchenyi István mellszobra a Deák téren

Pataki Béla alkotása a Deák téren a Bankpalota előtt. A mellszobor talapzatán a "gróf Széchenyi István" név és egy tőle származó idézet olvasható: "A hitel híja minden mozgást elakaszt." 1991-ben a Városvédő Egyesület kezdeményezte, hogy gróf Széchenyi István születésének 200. évfordulója alkalmából mellszobrot avassanak a Magyar Hitel Bank Rt. budapesti és nagykanizsai székháza előtt. A szobrok felállításának költségeit a Magyar Hitelbank Rt. vállalta. A nagykanizsai szobrot 1991. április 11-én avatták fel. (Forrás: Kanizsa Enciklopédia, Köztérkép (Hoszi)), Széchenyi István gipsz mellszobra a DKG-EAST ebédlő melletti termében található, ennek alapján készítették a városban kiállított bronz szobor öntőformáját. (Móricz Iszván megjegyzése a Köztérkép adatbázisában.

 

A Szentháromság szobor rekonstrukciója

A szobrot 1869-ben állította pallini Inkey Boldozsár az Erzsébet tér (akkoriban Piarcz-tér) keleti felére. A szobor 1869-ben került át az Eötvös térre, majd onnan 1934-ben a Kossuth térre. A rekonstrukció még a Kossuth téren történt meg, Dr. Kereskai István polgármester 1991 júniusában már bezélt arról egy interjúban, hogy a "szovjet hősi emlékmű" elbontásával, a tér átalakításával "esetleg ide lehetne viszszahelyezni az egykor a tér délkeleti sarkában elhelyezett, ma a sétatéren lévő I. világháborús honvéd katonák hősi emlékművét, vagy a Kossuth téren lévő Szentháromság szobrot, a Városszépítő Egyesület és a szakemberek bevonásával, természetesen restaurálva". (Kanizsa, 1991. április 26. 6. oldal) Végül 2012-ben költözött vissza a szobor az Erzsébet térre.

 

 

A Deák tér – Csengery úti saroképület: a városcímer, valamint a mai köztársaság címer felujítása

 

1995

Török kút felujítása

Emlékérem kiadása a honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából

 

1996

Emlékkapu a Vár úton a nagykanizsai vár hős védőinek, és Thury György szobra

 

1997

Eötvös tér: 17. keleti hosszúsági kör emlékmű


Insert failed. Could not insert session data.